środa, 24 lipca 2013

Zupa wiśniowa z lanymi kluseczkami

Przepis zaczerpnięty od Babci Malusieńkiej :) Nowy dla mnie smak, zupą jestem oczarowana.

Zupa:
-1/2 kg wiśni
-1 litr wody
-cukier
Lane kluski:
-1 jajko
-2-3 łyżki mąki
-szczypta soli
-woda 

Wiśnie zasypujemy kilkoma łyżeczkami cukru (ja daję ok. 4,5- niezbyt dużo) i delikatnie podgrzewamy. Następnie zalewamy je wodą i gotujemy. Wiśni nie dryluję, bo wtedy się rozpadają. Gdy zupa jest już gotowa (czuć wyraźnie aromat i smak wiśni), robimy lane kluski, ciągle podgrzewając wiśniowy wywar. Roztrzepujemy całe jajko, dodajemy mąkę (stopniowo) i trochę wody, tak, by uzyskać konsystencję nieco gęstszą od ciasta naleśnikowego. Mieszankę łyżką wlewamy na zupę (po łyżce) tak, by stworzyć lane kluski. SMACZNEGO!!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz