Ciasto:
- 700 g mąki pszennej (ja używam tortowej)
- jajko
- szczypta soli
- gorąca woda (ok szklanki, do uzyskania odpowiedniej konsystencji)
Mąkę mieszamy z jajkiem i solą, następnie dodajemy gorącą wodę, czekamy chwilę (żeby się nie poparzyć) i zagniatamy ciasto. Gdy jest już gotowe, dzielimy je na 3-4 części i po kolei każdą rozwałkowujemy, wycinamy z niej szklanką koła, rozwałkowujemy koła na owale. Tak przygotowany, stosunkowo cienki owal bierzemy do ręki (w poprzek) i wkładamy nadzienie. Następnie zlepiamy i robimy falbankę (niektórzy używają widelca, ja robię to ręcznie). Wrzucamy na osolony wrzątek i czekamy aż wypłyną na wierzch. Jeszcze chwilę gotujemy, odcedzamy i układamy na talerzu, dodajemy śmietaną z cukrem, jogurt, powdiła, wedle gustu.
Nadzienie z truskawek:
- truskawki (ok. 400 g)
- kilka łyżeczek cukru
To nadzienie nie jest przesłodzone, lekko kwaskawe. Myjemy, odszypułkowujemy i przekrawamy truskawki, po czym zasypujemy je na trochę cukrem, aby puściły sok, Następnie układamy po kilka kawałków na ciasto i lepimy.
Nadzienie z jagód:
Myjemy jagody, dodajemy trochę cukru i układamy na cieście. Lepimy!
Nadzienie twarogowe ( serowe):
- 250 g twarogu (półtłusty- będą kwaśniejsze i bardziej "suche" lub tłusty- słodsze i "cięższe")
- ok. 3-4 łyżeczek cukru
-żółtko jaja kurzego lub kilka łyżek śmietany
- odrobina laski wanilii lub cukru wanilinowego
Twaróg rozgniatamy (ja robię to wałkiem), cukier oraz wanilię (cukier wanilinowy) mieszamy z żółtkiem (robimy kogel- mogel) lub ze śmietaną. Łączymy twaróg z masą cukrową i układamy na cieście, lepimy.
Moja rada: Resztki ciasta pierogowego kroimy na niewielkie paski i gotujemy. Można zjadać ze śmietaną i cukrem, truskawkami, jogurtem... itp. jako łazanki :)
SMACZNEGO!!!



Brak komentarzy:
Prześlij komentarz