poniedziałek, 17 czerwca 2013

Mizeria z ogórków

Trudno jest znaleźć  połączenie składników, które nadadzą naszym daniom czy też sosom idealny aromat. Metodą prób i błędów, podpatrując wprawione gosposie spreparowałam swój własny przepis na mizerię z ogórków. Oto on:

- kilka świeżych ogórków gruntowych,
- śmietana 18 %
- do smaku: odrobina octu, soli, cukru, pieprzu i kopru włoskiego, opcjonalnie kilka kropli soku z cytryny.

Ogórki myjemy, a następnie obieramy i kroimy w dosyć cienkie plasterki. Przelewamy trochę śmietany do kubka (w zależności od ilości ogórków, moje proporcje to 2 łyżki śmietany na 2 średniej wielkości ogórki), dodajemy odrobinę octu (ja daję jedną zakrętkę), po ok. szczypcie soli i cukru, pieprz czarny do smaku oraz posiekany koper. Całość mieszamy. Efekt- nieziemski, polecam!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz